Skip to main content

Voisi sanoa, että ravintotottumuksemme ovat suoraan verrannollisia terveyteemme, onnellisuuden tunteen kokemiseen ja vahvaan hetkessä elämisen taitoon.
Voimme huoltaa aivojamme tehokkaasti ravitsemuksellisten valintojen avulla. Aivoissamme on hyvin vilkas aineenvaihdunta ja ne käyttävät viidesosan kaikesta kuluttamastamme hapesta. Aivojemme kuivapainosta noin 60 % on rasvaa, loput hiilihydraatteja ja proteiineja, minkä vuoksi riittävä hyvien rasvahappojen päivittäinen saanti on erityisen tärkeää.

Omega-3 rasvahapot ovat erittäin tärkeitä aivoillemme. Omega -3 rasvahappoihin kuuluvat -Alfalinoleenihappo (ALA), -Eikosapentaeenihappo, (EPA), -Dokosaheksaeenihappo, (DHA). Elimistömme ei itse valmista Omega -3 rasvahappoja joten niitä on saatava ravinnosta.
Alfalipoiinihappoa ALA sitä saadaan pieniä määriä kaikista kasvikunnan tuotteista, mutta erityisen runsaasti sitä on pellavasiemenöljyssä, pellavansiemenissä, hamppuöljyssä ja hampunsiemenissä, saksanpähkinöissä sekä chia-siemenissä. ALA kuuluu ravinnosta saataviin välttämättömiin rasvahappoihin. Erityisesti sitä tarvitaan uusien solujen rakennusaineena ja solun sisäisissä toiminnoissa.
Eikosapentaiinihappo EPA ja  Dokosaheksaiinihappo DHA:ta saadaan rasvaisesta kalasta, esimerkiksi lohesta, muikuista, sardiinista, ja makrillista sekä merilevästä. EPA toimii hyvien prostaglandiinien esiasteena, joilla on edullinen vaikutus verisuonistoon. DHA on tärkeä aivojen ja keskushermoston hyvinvoinnille. EPA:lla ja DHA:lla on myös tärkeä tulehduksia hillitsevä vaikutus.
Aivojen rasvahapot ja niiden keskinäinen suhde Omega-6 ja Omega-3 välillä on tärkeää. Molemmat  rasvahapot ovat meille elintärkeitä ja välttämättömiä, niiden saantisuhteeseen on hyvä kiinnitettävä huomiota. Rasvahappotasapainolla tarkoitetaan Omega -6 ja Omega -3 suhdetta toisiinsa. Sen tulisi olla 2;1 tai vähintään 4:1. Omega -3 rasvahapot tuottavat elimistössämme tulehdusta vaimentavia tekijöitä, kun taas Omega -6 -rasvahapot ovat liian suurina määrinä tulehdusta ylläpitäviä kuten supistavat verisuonia sekä kohottavat verenpainetta. Esimerkiksi jos aivojen Omega -3 pitoisuus vähenee ja Omega -6 pitoisuus lisääntyy, kasvaa neuropsykiatristen häiriöiden riski.
Omega -3 rasvahapot hoitavat aivoja. Suosi siis laadukkaita ravintorasvoja, kuten kylmäpuristetut luomukasviöljyt, pähkinät, siemenet, rasvainen kala, avokado ja oliivit. Lisäksi saamme pieniä määriä hyviä Omega -3 rasvahappoja; kaikista tummanvihreistä lehtivihanneksista, merilevästä, marjojen siemenistä sekä muista kasvikunnan tuotteista.
Myös camelina-, kookos-, hamppu – ja kalaöljyt ovat hyviä öljyjä aivojesi tueksi.
Lisäksi saamme öljyjen ja rasvojen mukana terveyden kannalta meille tärkeitä rasvaliukoisia A-,D- ja E-vitamiineja. D-vitamiinilla on myös suora vaikutus aivoihin, jaksamiseemme ja hyvinvointiimme. D-vitamiinin määrän voi testauttaa verikokeilla jos on epävarma oman D-vitamiinin tasosta. Erittäin tärkeitä ovat myös B-12 vitamiini ja foolihappo.
Täytyy kuitenkin aina muistaa, että yksilöllisiä eroja on rasvan tarpeen määrässä, aina henkilön iästä, painosta, sairauksista ja fyysisestä aktivisuudesta riippuen. Samoin siihen vaikuttavat muut geneettiset ominaisuutemme.

Sanotaan että ravitsemuksestamme 25-35% vaikuttaa aivotoimintaamme.
Voidakseen hyvin on ruokavaliosta hyvä poistaa myös kaikki antiravinteet, kuten,sokerit, huonot hiilihydraatit ja valkojauhotuotteet. Nykypäivän ongelma ei myöskään ole rasvanmäärässä, vaan ongelma on syödyn rasvan laadussa. Kannattaa siis välttää raffinoituja eli pitkälle jalostettuja, rasvoja ja öljyjä. On hyvä suosia ruokavaliossa kasviksia,marjoja, hedelmiä ja vihreitä lehtivihanneksia sekä syödä monipuolisesti.

On hyvä pitää huolta fyysisestä aktiivisuudesta, nukkua tarpeeksi, huolehtia henkisestä hyvinvoinnista ja ajatella positiivisesti;-)

Leave a Reply