Skip to main content

Hyvinvointitapahtumia Kärkkäisen tavarataloissa!

Teksti: Ari Stenius

On ihanaa, että saamme pitää  omia hyvinvointipäiviä Kärkkäisellä.  Amin kutsumustyö on saada ihmiset voimaan hyvin sekä terveellisten ravintoasioiden äärelle. Minut voi tilata pitämään ravinto- hyvinvointipäiviä yrityksiin, tavarataloihin ja messuille sekä tietysti ravintoneuvontaa henkilökohtaisesti kertoo ravintovalmentaja Ami Jatila.

VIIME VUOSINA Suomen ja Espanjan välillä intohimonsa viemänä matkaillut Ami on tyytyväinen Kärkkäisen hyvinvointiviikonloppuihin.
– On edistyksellistä ja hyvää tilannesilmää järjestää tähän kohtaan hyvinvointipäiviä myymälöissä. Hyvinvoinnista, terveydestä, ruokavaliosta ja terveystuotteista puhutaan nyt paljon ja tietoa on myös paljon tarjolla. Terveys ei maksa koskaan liikaa, mutta vähälläkin rahalla pystyy paljoon.

AMI PUHUU mielellään terveyden ja hyvinvoinnin peruslinjoista, joihin jokainen voi tähdätä. – Terveellisemmän elämän reitti ei vaadi tähtikarttoja. Ongelma ei arjessa ole se, että ei tiedettäisi, vaan se, että ei tule pidettyä huoli itsestä, miettii Ami phtii. – Mieleeni tulee lentokoneen kuulutus: ”pitäkään ensin huolta itsestänne ja auttakaa…” Se käy lähtökohtana kenelle hyvänsä. Itsestä kannatta pitää huoli.

”Terveellisemmän elämän reitti ei vaadi tähtikarttoja. ”

Perustietojen jälkeen tarvitaan lisä- tietoa, jota Amikin työkseen tarjoaa. – Valmentamista tämä on. Kannustamista, muistuttamista ja rohkaisua sekä valintojen suuntaamista. Spesiaalimmaksi menee näitten tuotteiden kanssa – mitä tarvitaan, mihin ja milloin, sanoo Ami.

LUONTAISTUOTTEISSA ON moneen lähtöön  – Olen ollut monesti Kärkkäisellä kertomassa superfoodeista ja lisäravinteista. On ollut aivan ihanaa nähdä niin paljon terveydestään kiinnostuneita ihmisiä. Kysymyksiä on riittänyt ja paljon on tullut pohdittavaa kaikille. Samaa odottelen myös tulevina viikonloppuina. Kärkkäisen hyvinvointiviikonlopuissa esitellään myös uutuustuotteita ja mietitään keinoja immuniteetin vahvistamiseen. Luvassa on aina hyviä ja terveellisiä smuutteja, reseptejä saa mukaan. – Mielilauseeni mukaisesti: koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa terveellisempää elämäntapaa. Se voisi alkaa nyt heti!•

amin-pyorailykuva

Kärpät ja kiinalainen kylä!

Ravintoasiantuntija ja -ohjaaja Ami Jatila on helsinkiläislähtöinen, mutta 2000-luku on mennyt pääosin Oulun seuduilla.
– Kärppänä olen ollut pitkään, vaikka olen Töölön tyttö, IFK-hallin vieressä olenkin pikkutyttönä asunut, sanoo Ami, joka myöntää ruuan houkuttaneen taas uusiin pöytiin. – Olen harrastanut hyvinvointiin liittyviä asioita koko aikuisikäni. Harrastanut liikuntaa, tutkinut erilaisia ruokavalioita välillä luopuen toivosta – ja taas startannut intoa puhkuen, kuvaa Ami ammattinsa löytymistä, ammattia, joka hiipi väkisin mukaan.

AMI OLI Oulussa Kärppien VIP-emäntänä pitkään (14 vuotta), mutta tuleva ammatti suoritti varovaista soluttautumistaan sinäkin aikana. – Olin otteluisännän puolella. Otin valmentaja- sekä pelaajahaastattelut ja vedin asiakastilaisuudet. Se antoi ajanmukaista ja hyvää perspektiiviä hyvinvoinnille ja ravinnonlaadun tarkkailulle paljon matkustavaa jää- kiekkoseuraa ihmetellessä. – Näin monta valmentajaa ja todella paljon hyviä pelaajia ja persoonia. Siinä tuli keskusteltua ravinnosta, treenaamisesta ja lisäravinteista sekä unen palauttavasta merkityksestä jaksamiselle, kelaa Ami matkaansa uuteen ammattiin.

OMA SISÄINEN PALO sai todellinen kutsunsa, kun Lapissa alkoi ravintovalmentajakoulutus. – Olin opiskellut ja käynyt kursseja, mutta Rovaniemelle lähdin unelmani perään, ja sillä tiellä ollaan, sanoo Ami. – Olin täynnä intoa, asiat olivat niin mielenkiintoisia ja mukaansa tempaavia. Ahmin kaiken tiedon mitä oli tarjolla ja vähän enemmänkin. Lopputyöni tein elävästä- ja raakaravinnosta. Voisin kertoa tuostakin kokemuksesta enemmän, mutta totean vain, että kohtuus kaikessa, hymyilee Ami, jolla on terveyteen liittyvä suosikkitarina, joka oli osa hänen lopputyötään.

”Lääkäriä tarvitaan, mutta vastuu omasta terveydestä on tärkeintä.”

– Lopputyön luomisen aikaan mieleeni tuli tarina kiinalaisesta kylästä, jossa lääkäri sai joka perheeltä palkkaa niin kauan kuin perhe pysyi terveenä. Kun joku sairastui, loppui palkanmaksu.
– Tarinan opetus on ennakoivassa terveydenhoidossa, jota tämä kylä- lääkäri oman henkensä pitimiksi varmastikin noudatti, kertoo Ami ja tuo tarinaa nykyaikaan.
– Länsimaissa lääkäri saa paljolti palkkansa sairauksien hoidosta. Olen mielelläni sisäistänyt nykyisin hyvin lanseeratun ajatuksen ”terveydenhoito on helpompaa kuin sairauden hoito”.
– Tästä on kysymys. Lääkäriä tarvitaan, mutta vastuu omasta terveydestä on tärkeintä.

RESEPTI EI TÄSSÄKÄÄN ole kiinalaisin kirjaimin kirjoitettu, vaan tuttua kauraa:
– Syö mahdollisimman terveellistä ja puhdasta ruokaa, tukien ruokavaliota hyvillä superruuilla ja lisäravinteilla, liikunnalla, riittävällä unella ja ajattelemalla elämästä positiivisesti, luettelee Ami. Ami Jatila on tehnyt töitä ravinto-ohjauksen parissa puolenkymmentä vuotta. Asiakaskuntaa on Suomesta, Espanjasta ja Norjasta.
– Norjassa ollaan tosi terveystietoisia ja kaikkeen uuteen suhtaudutaan mielenkiinnolla. Espanjassa palkitsevaa on ollut painonhallintaryhmien kanssa työskentely, tuloksien saaminen ja ihmisten energisyyden lisääntyminen. Suomessa yritykset ovat kiinnostuneita tarjoamaan tietoa – luento- ja terveyspäivien ohessa – työntekijöilleen. Näistä työni koostuu, kertoo Ami, mutta myöntää ”niitä näitä” -puheitten osuudessa yhden aiheen aina pomppaavan esiin.
– Jääkiekko ja Kärpät. Monet ihmettelevät, miten nainen on ollut mukana jääkiekossa. Aiheesta riittää puhetta ja hymyä. Lopuksi annan näytteen pelisilmästäni ja vakuutan Kärppien voittavan myös ensi keväänä.•

 

Leave a Reply