Skip to main content

Kilpirauhasen vajaatoiminta liitetään yleensä alhaiseen jodin saantiin ja kilpirauhasen vajaatoiminnassa tyroksiinia erittyykin liian vähän.
Tyroksiini (T4) on kilpirauhashormoni, jota elimistössä erittyy eniten. Kilpirauhasessa syntyy myös trijodityroniinia (T3), jota syntyy huomattavasti vähemmän.

Kilpirauhanen on pieni perhosenmuotoinen umpirauhanen, joka sijaitsee henkitorven alapuolella. Kilpirauhanen aktivoi elimistömme kaikkia muita hormoneja, joilla on laaja vaikutus koko elimistömme toimintaan. Kilpirauhashormonit ovat myös vastuussa monista aineenvaihdunnallisista toiminnoistamme, kuten elimistömme lämmönsäätelystä, kasvusta ja kehityksestä. Kilpirauhashormonien tuotannon hiipuessa syystä tai toisesta rasva alkaa kertyä koko kehoon herkemmin, mutta yleensä suhteellisesti enemmän kylkiluita ympäröivälle alueelle vartalon sivuihin.

Kilpirauhasen vajaatoimintaa ei ole aina helppo jäljittää, sillä oireet kehittyvät usein hitaasti Oireiden kirjo voi olla hyvinkin laaja, näistä muutamia, lisääntynyt unentarve, palelu, painonnousu, masentuneisuus, kuiva iho, heikot hiukset ja kynnet, turvotus, nivel- ja lihaskivut, matala verenpaine. Kilpirauhasen toimintahäiriön diagnosointi on paras kuitenkin jättää lääkärille.

Se mitä itse voimme tehdä kilpirauhasen hyvinvoinnin eteen on kiinnittää huomioita omiin ravintotottumuksiimme ja elintapoihimme, tekemällä arjessa oikeita valintoja. Monien tutkimusten mukaan viljat voivat aiheuttaa autoimmuunisairauksia, joihin kilpirauhasen toiminta häiriötkin luetaan. Useat saavatkin kilpirauhasarvonsa normalisoitumaan muuttamalla ravintotottumuksiaan. Avuksi voi olla gluteeniton ruokavalio. Kannattaa välttää myös soijaa sekä maissia. Soija on kasviestrogeeni, joka saattaa haitata kilpirauhasen toimintaa. Myöskään sokeri ei kuulu listalle. Tupakoinnin tiedetään myös pahentavan kilpirauhasen vajaatoiminnasta kärsivien oireita.

Kilpirauhanen ylläpitää vilkasta aineenvaihduntaa ja suurin osa elimistön aineenvaihduntareaktioista on riippuvaisia kilpirauhasen hyvästä toiminnasta. Kilpirauhanen tarvitseekin hormonien muodostamiseen sinkkiä, seleeniä ja erityisesti jodia. Merilevävalmisteet ovatkin oikein hyviä ja luonnollisia jodinlähteitä, kuten Dulse, Nori ja kelp-merilevät, ne maistuvat hyviltä salaateissa ja keitoissa. Kilpirauhanen rakastaa tummanvihreitä kasviksia. Hyväksi ovat myös sitrushedelmät, jotka sisältävät runsaasti C-vitamiinia, samoin saksanpähkinät ja pellavansiemenet, joista saamme omega 3-rasvahappoja. Kurpitsan siemenistä saamme sinkkiä. Seleeniä sisältäviä ruokia ovat parapähkinät, macadamiapähkinät, sisäelimet, kuten maksa ja munuaiset sekä lihat. Kookosöljy on myös yksi käytetyimmistä luonnollisista hoitokeinoista ja yksi parhaimmista ruuista kilpirauhasen toiminnalle. Kookosöljy muodostuu aineenvaihduntaa tehostavista keskipitkistä triglyserideistä, jotka auttavat nostamaan kehon peruslämpöä, mikä on hyvä uutinen väsymyksestä ja palelemisesta kärsiville.

Poikkeuksena ovat muutamat kasvikset joita on syytä nauttia kilpirauhasen vajatoiminnassa vain pieniä määriä. Näitä ovat parsakaali, soija, pavut, pinaatti, kaali, nämä sisältävät goitrogeenejä, jotka voivat haitata jodin vaikutusta ja pahentaa oireita.

Leave a Reply