Skip to main content

Monien tutkimusten mukaan meidän suomalaisten kuidun saanti jää reippaasti alle suositusten. Se on huono juttu, koska kuidut ovat hyväksi aineenvaihdunnalle ja ruuansulatukselle.

Runsaskuituinen ruoka suojaa myös sydän- ja verisuonitaudeilta. Naisten tulisi nauttia 21 – 25 grammaa ja miesten 30 – 38 grammaa päivässä. Määrä ei ole järin suuri, eikä vaikea toteuttaa. Vaikeus on oikeastaan siinä, että kun lisäämme kuidun määrää ravinnossamme, meidän olisi hyvä tietää, miten elimistö reagoi eri kuitutyyppeihin, olen kuullut myös monien sanovan, ”lisäsin kuituja ja nyt sattuu vatsaan”tai ”vatsa on mennyt sekaisin.”

Yritän hieman avata kuitujen ihmeellistä maailmaa. Kuitutyyppejä on kahdenlaisia liukenevaa ja liukenematonta kuitua. Kuidut eroavat toisistaan niiden vaikutusmekanismien perusteella. Ja näillä kahdella on erilainen vaikutus ja tehtävä suolistossa. Molempia tarvitaan hyvän bakteeriston ja hyvän suoliston toiminnan saamiseksi.

Liukenematonta kuitua saamme runsaasti siemenistä, kasviksista, marjoista, täysjyvätuotteista sekä leseistä. Nämä lisäävät ulostemassaa mikä lisää suoliston tyhjenemistiheyttä.

Liukenematon kuitu saattaa aiheuttaa suurissa määrissä nautittuna ongelmia henkilöille, jotka kärsivät löysästä vatsasta.

Liukenevaa kuitua saamme marjoista, hedelmistä, kasviksista, pähkinöistä, siemenistä ja palkokasveista. Näiden sisältämä liukeneva kuitu antaa hyville suolistobakteereille oikeanlaista ravintoa. Yleensä ummetukseen taipuvaiselle henkilölle sopii ruokavalio, jossa on molempia kuitutyyppejä sopivasti.

Sitten on vielä Fruktaanit ja Galakto-oligosakkaridit eli huonosti pilkkoutuvat ja imeytyvät hiilihydraatit. Nämä kuidut ovat paksusuolessa asustaville bakteereille varsinaista pikaruokaa. Bakteerit kun hajottavat kuidut nopeasti, minkä seurauksena voi sitten esiintyä tukalaa oloa, turvotusta ja ilmavaivoja.

Nyt en kuitenkaan puhu epäterveellisistä ruoka-aineista, vaan enemmänkin siitä, että suolisto ja vatsa voivat reagoida epämiellyttävällä tavalla joihinkin ruoka-aineisiin ja silloin on syytä karsia niitä pois ruokavaliosta.

Tällöin on syytä välttää vesimelonia, sipulia, cashew sekä pistaasipähkinöitä jotka sisältävät paljon fruktaania.

Fruktaania on myös runsaasti inuliinissa jota käytetään monissa prosessoiduissa elintarvikkeissa.

Vielä hieman hyödyllisistä suolistobakteereista.

Suolistossamme on sekä haitallisia että terveydellemme välttämättömiä bakteereja. Mikäli suolistossamme on haitallisia suolistobakteereita enemmän kuin hyviä, voi se edesauttaa monien tautien syntymistä.

On siis äärimmäisen tärkeää pitää hyvää huolta suolistostamme. Bakteerit elävät kuiduissa, siksi hyvien kuitujen saaminen on elintärkeää.

Maitohappobakteerit stimuloivat voimakkaasti immuunijärjestelmäämme, mikä edesauttaa terveyden ylläpitämistä.

Muista juoda tarpeeksi vettä! Se on tosi tärkeää, kun lisäät kuidun määrää ruokavaliossasi.

Leave a Reply