Skip to main content

Elimistömme happamuus saattaa olla yhteydessä moniin terveysongelmiimme. Liian happamassa elimistön toiminta heikkenee. Elimistömmehän sulattaa eli polttaa kaiken nauttimamme ruoan. Joidenkin ruoka-aineiden ”tuhka” on palamisen jälkeen hapan ja joidenkin emäksinen. Valitettavasti länsimaille tyypillinen ruokavalio aiheuttaa happamuutta. Happamat palamistuotteet hidastavat aineenvaihduntaa, emäksiset nopeuttavat.

Happo-emästasapaino on yksi tärkeimmistä solun ja koko elimistön ihanteellisten olosuhteiden määrittelevistä tekijöistä. Elimistön ihanteellinen happo-emästasapaino on 7,5 pH:ta. Kaiken tämän PH-tasapainoilun suurin merkitys on säilyttää kudosympäristön ja kehon nesteiden kemialliset olosuhteet vakiona, jotta entsyymi, ja hormonitoiminta ei häiriintyisi.

Oikealla ravitsemuksella kohti tasapainoa

Kuinka sitten säilyttää ihanteellinen happo-emästasapaino? Meidän kannattaa syödä runsaasti emäksisiä ruoka-aineita jotka sisältävät runsaasti kivennäis- ja hivenaineita, kuten vihanneksia, vihreitä lehtivihanneksia, kasviksia, marjoja ja hedelmiä, noin 1-1/5 kiloa päivässä. Ruoan sulaessa niiden sisältämät kivennäisaineet eli mineraalit neutraloivat happamuutta ja tekevät hapot siten vaarattomiksi. Kannattaa myös suosia tuoreita vihermehuja, viherpirtelöitä ja keittoja.

Kehomme muodostaa jatkuvasti happoja. Siihen vaikuttaa nauttimamme, happamoittava ruoka, alkoholi, ympäristön saasteet, stressi ja kemikaalit, jotka kaikki happamoittavat kehoamme.
Happamuutta lisäävistä aineista vaarallisimpia ovat sokeri, valkoiset ydinvehnäjauhot, niistä valmistetut ruoat ja leivonnaiset sekä kovetetut ja pitkälle jalostetut ruokarasvat. Sokeri ja valkoiset jauhot yhdessä muodostavat kokonaisuuden, jossa happoylimäärän vaikutus ja haitallisuus kaksinkertaistuu. Yhtä haitallisia ovat myös kovetetut ja raffinoidut eli jalostetut rasvat ja öljyt. Happoja muodostavia aineita ovat myös eläinproteiini, erityisesti lihan ja juuston muodossa. Syö niitä kohtuudella.

Jotta elimistömme voisi säilyttää oikean happo-emästasapainon, päivittäisessä ruokavaliossamme tulisi olla 5-7 kertaa enemmän emästä kuin happoja muodostavia ruoka-aineita.
Elimistön happoylimäärän vaikutuksista ei yleensä ilmene oireita pitkään aikaan, keho saattaa kuitenkin varastoida ylimääräisiä kuona-aineita ja happoja. Syvemmälle varastoituessaan hapot aiheuttavat yleensä elintasosairauksia. Liian hapan elimistö saattaa aiheuttaa varsin monenlaisia oireita, kuten, päänsärkyä, närästystä, kariesta, hiustenlähtöä, sienitauteja, ilmavaivoja, peräpukamia, nostaa alttiutta allergioihin, iho-ongelmiin, reumaan, kihtiin, selluliittiin, korkeaan verenpaineeseen, korkeaan kolesteroliin, verenkiertohäiriöihin, suonikohjuihin, lihassärkyihin, vatsa- ja suolisto-ongelmiin, masentuneisuuteen, ärtyisyys, jne

Terveellinen ja  ravintopitoinen ruoka on koko terveytemme perusta. Siksi on äärettömän tärkeää syödä hyvää ja laadukasta ravintoa. Kehomme tarvitsee niin happoja kuin emästäkin. Oikeaan saantisuhteeseen on hyvä kiinnittää  huomiota, jotta vältettäisiin liika happamuus. Hyvä ravinto koostuu 80-prosenttisesti emästä ja 20-prosenttia happoja synnyttävistä raaka-aineista. Lisäksi vettä olisi hyvä juoda 1-1/2 litraa päivässä.

Leave a Reply