Skip to main content

Toimimaton suolisto estää ravintoaineita imeytymästä ja saa muutenkin meidät voimaan huonosti.

On paljon ihmisiä jotka kärsivät selittämättömistä vaivoista. Monet vaivoista voivat johtua suolisto-ongelmista. Oireiden kirjo voi olla olla myös todella laaja; ilmavaivat, turvotus, ummetus, löysät ulosteet, imeytymishäiriöt, painonmenetys tai vastaavasti ylipaino, vajaaravitsemus, väsymys, päänsärky, allergiat ja ruokahimot sekä monet muut selittämättömät vaivat.

Hieman taustaa ravintoaineiden imeytymisestä. Ravintoaineiden imeytyminen verenkiertoon tapahtuu ohutsuolessa. Ei varmasti ihan heti tule mieleen, että ohutsuolemme on 3-6 metriä pitkä ja ravinnon kulku ruoansulatuskanavamme läpi vuorokauden. Ei siis ole ihan sama millaista ruokaa syömme ja miten suolistoamme hoidamme. Paksusuolessa ei erity enää ruoansulatusentsyymejä, mutta paksusuolen runsas bakteerikasvusto hajottaa vielä osan ravinnosta ja osallistuu tiettyjen vitamiinien valmistukseen, ja siksi bakbakteerikasvuston määrällä ja laadulla on suora yhteys terveyteemme sekä hyvinvointiimme- ja sitä kautta koko immuunipuolustukseemme. Olenkin suositellut nauttimaan maitohappobakteerivalmisteita, joilla oikean ruokavalion lisäksi korjataan ja normalisoidaan sekä rakennetaan hyvää bakterikantaa suolistossa.

Mitä sitten ei kannata syödä? Kaikkein haitallisimpia suolistolle ovat puhdistetut valkoiset vehnäjauhot ja niistä valmistetut tuotteet, kuten erilaiset pullat, leivokset,vaalea leipä, pasta ja valkoinen sokeri. Totuus on, että sokeri lisää elimistön tulehdushenkkyyttä, mikä saattaa altistaa  suolisto-ongelmille.

Oikea ruokavalio tuo helpotusta vaivoihin ja ruoansulatusta ja suolistoa hoitavia ruoka-aineita kannattaa suosia. Näitä ovat marjat, hedelmät, käsittelemättömät hapanmaitotuotteet, vihannekset ja kasvikset.

Niin, ja liikkuminen kannattaa aina, liikunnan lisääminen lisää myös suoliston hyvinvointia. On hyvä tiedostaa myös kuitujen merkitys suolistolle sekä riittävä veden juonti.

Joskus tarvitaan lisäravinteita, jotta keho saadaan auttamaan itse itseään sekä suolistoa toimimaan paremmin.

Moni saattaa saada jo pienilläkin ruokavalion muutoksilla avun vaivoihinsa jo muutamassa kuukaudessa. Myönnän, että sinnikkyyttä se vaatii ja sitoutumista uuteen ruokavalioon sekä elämäntapamuutosta.

Mikäli kaikesta huolimatta vaivat eivät ota helpottuakseen kaiken takana voi olla laktoosi-intoleranssi (maitoallergia, maitoyliherkkyys), silloin suosittelen laktoosi-intoleranssin testaamista. Keliakian oireet taas voivat olla turvotusta ja erilaisia hyvinkin hankalia suolisto-oirita, suosittelenkin siksi keliakiatestien ottamista lääkärissä..

Lupaan, että kaikki minkä teet oman suolistosi kunnon eteen kannattaa.

Seuraavassa kolumnissani  24.10. kirjoitan happo- emästasapainosta.

Monille tuttuja termejä kemian tunneilta, mutta se kuinka ne vaikuttavat terveyteemme.

Toimin ravinto-ohjaajana Fuengirolassa.

Leave a Reply